Forbes: Η κρίση στην Ελλάδα βγήκε σε καλό -Κάνουν τα καλύτερα κρασιά!
Ομως υπάρχει ένας αναλυτής που προτείνει στο αναγνωστικό του κοινό να ξεχάσει έστω και για λίγο την ελληνική οικονομική κρίση και να ανοίξει τα μάτια του προς τα θετικά που έχει η χώρα, τα οποία «έχουν επισκιαστεί» από τα θλιβερά νέα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόκειται για τον Joe Harpaz, τον οικονομικό αναλυτή του αμερικανικού Forbes, ο οποίος αρχικά στο άρθρο του φαίνεται να ξεκινά μια συνηθισμένη ανάλυση για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως «τα νέα από την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα μόνο εορταστικά δεν ήταν».
Ωστόσο, σχεδόν αμέσως μετά κάνει λόγο για ένα ακόμη ελληνικό παράδοξο. «Κατά κάποιο ειρωνικό τρόπο, μία από τις χειρότερες περιόδους για την ελληνική οικονομία τυγχάνει να συμπίπτει με μία από τις καλύτερες εποχές για τα ελληνικά κρασιά» γράφει και με τη βοήθεια του παγκοσμίου φήμης Νεοϋορκέζου somelier (δοκιμαστή κρασιών) Alexander LaPratt τονίζει ότι τα ελληνικά κρασιά είναι πλέον από τα καλύτερα της Ευρώπης, αν όχι τα καλύτερα, κάνοντας λόγο για την αύξηση των εισαγωγών στις ΗΠΑ των εξής ποικιλιών ελληνικού οίνου: Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Μοσχάτο Σάμου. Και οι τέσσερις αυτές ποικιλίες χαρακτηρίζονται άκρως «ενδιαφέρουσες» από τους Αμερικανούς.
Κατά κάποιο ειρωνικό τρόπο, μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους συμπίπτει με μία από τις πιο ακμαίες για τα ελληνικά κρασιά«Οι Ελληνες οινοποιοί έχουν κατορθώσει μια πραγματική ώθηση, παράγοντας πολλά εξαιρετικά κρασιά από ντόπια σταφύλια, τα οποία είναι πραγματικά πολύ φθηνά για την ποιότητα που προσφέρουν» τονίζει ο LaPratt, ο οποίος χαρακτηρίζει τους ελληνικούς οίνους «τα τέλεια κρασιά για την καλοκαιρινή σεζόν: ένα για να μπει στα κοκτέιλ που θα πιείτε στην πισίνα, άλλο για ένα ελαφρύ γεύμα θαλασσινών, άλλο για να συνοδεύσετε την μπριζόλα σας και ένα ακόμη για το επιδόρπιο».
Το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη είναι, κατά τον Αμερικανό somelier, «το απόλυτο καλοκαιρινό κρασί για χαλάρωση», ενώ το Ασύρτικο Σαντορίνης είναι «το ιδανικό για να συνοδεύσει κανείς ένα πιάτο θαλασσινών».
Ο LaPratt επισημαίνει στον Harpaz ότι μπορεί το ελληνικό αυτό νησί «να είναι γνωστό ως ο τέλειος προορισμός για μήνα του μέλιτος», όμως τα σταφύλια που ξεπηδούν από αυτή την ηφαιστειογενή γη παράγουν «ένα δροσιστικό και ιδιαίτερα ζωηρό λευκό κρασί».
Οσο για το Αγιωργίτικο από το Κτήμα Σκούρας, «είναι ένα κόκκινο κρασί-φαινόμενο που παράγεται σε έναν από τους μεγαλύτερους σε υψόμετρο αμπελώνες στην Ευρώπη». Μάλιστα, αναφέρει πως η καλύτερη φράση για να το περιγράψει κανείς είναι να πει πως αποτελείται από «τρία τέταρτα Barolo που συναντούν ένα τέταρτο παλιού Bordeaux».
Τέλος, ο αρθρογράφος του Forbes πριν ρωτήσει τον LaPratt για το κρασί που θα συνοδεύσει το γλυκό, επισημαίνει πως «το ελληνικό επιδόρπιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο αφανής ήρωας της ελληνικής κουζίνας.
Πιστέψτε με, αν δεν έχετε ήδη βρεθεί σε ένα ελληνικό εστιατόριο ή ακόμα καλύτερα αν δεν έχετε φίλο που έχει γιαγιά η οποία μαγειρεύει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, πηγαίνετε οπωσδήποτε για να δοκιμάσετε γαλακτομπούρεκο». Και τι πιο ωραίο, ένα νόστιμο ελληνικό γλυκό να συνοδευτεί από ένα υψηλής ποιότητας ελληνικό κρασί; «Το τέλειο για επιδόρπιο» κατά τον LaPratt είναι το Μοσχάτο Σάμου.
Είναι κρίμα τα καλά επιτεύγματα της Ελλάδας να επισκιάζονται από την κρίσηΟ οικονομικός αναλυτής του Forbes κλείνει το άρθρο-παρασπονδία από την κρίση χρέους στα ελληνικά κρασιά τονίζοντας: «Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, είναι στενάχωρο τόσα πολλά από τα καταπληκτικά πράγματα που παράγει η χώρα τόσο μοναδικά να επισκιάζονται από τα νέα της ημέρας.
Την ώρα που οι σημαντικοί αγώνες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία μπορούν να προκαλούν μεγάλη κατάθλιψη, υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα που μπορούν να εξισορροπήσουν την κατάσταση. Μερικές γουλιές κρασί από αυτά που προτείναμε θα αλλάξουν πλήρως την προηγούμενη αίσθηση. Ετσι, σβήστε την άποψή σας για την ελληνική οικονομία, διευρύνοντας τους ορίζοντές σας αναφορικά με το κρασί και βγείτε έξω να δοκιμάσετε μερικά ελληνικά κρασιά. Θα εκπλαγείτε ευχάριστα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου