Σελίδες

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ιωάννινα  -  Άρτα  -  Πρέβεζα  -  Θεσπρωτία


Εισαγωγή

Στην Ήπειρο η παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών -κατά συνέπεια και ο οινοτουρισμός περιορίζεται, πρακτικά, στην περιοχή των Ιωαννίνων (Ζίτσα, Μέτσοβο, Βόρεια Τζουμέρκα) καθώς στη Θεσπρωτία υπάρχει μόνο ένα μικρό οινοποιείο στο δήμο Φιλιατών ενώ στην Άρτα και στην Πρέβεζα κανένα.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων εξελίσσεται και η Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου, που είναι μια από τις 8 διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.

 

Οινική περιγραφή της Ηπείρου


Σύμφωνα με την οινική χωροταξία που έχει θεσπίσει η ΕΔΟΑΟ, η Ήπειρος είναι το δυτικό τμήμα της οινικής Βόρειας Ελλάδας, στη ζώνη ευθύνης της Οίνοι Βορείου Ελλάδος (πρώην ΕΝΟΑΒΕ). Κατά συνέπεια, ο οινοτουρισμός στην Ήπειρο εντάσσεται στους "Δρόμους του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας".

Στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, ο αμπελώνας της Ηπείρου με 1.1% είναι στην 8η θέση μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών ως προς την έκταση των αμπελιών.
 
Στην ίδια θέση είναι και ως προς το πλήθος των κρασιών με 62 κωδικούς.

Όπως φαίνεται και παρακάτω από τις 4 περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου ουσιαστική οινοπαραγωγή και δυνατότητες οινοτουρισμού υπάρχουν μόνο στα Ιωάννινα. Όλα δείχνουν ότι η Ήπειρος θα περάσει στην τελευταία θέση υποσκελιζόμενη από τη Θράκη.

Στη Ζίτσα Ιωαννίνων υπάρχει η παράδοση παραγωγής κρασιού με έντονο διοξείδιο. Αυτή η παράδοση έχει αξιοποιηθεί και η περιοχή είναι από πολύ λίγες στην Ελλάδα που παράγουν ημιαφρώδεις και αφρώδεις οίνους.

 
Γεωγραφικές Ενδείξεις Οίνων στην Ήπειρο:

 
Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ): ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ζίτσα (Ιωάννινα).

Οίνοι ΠΓΕ (Τοπικοί): Περιφέρειας: ΠΓΕ Ήπειρος (Ηπειρωτικός Τοπικός Οίνος).
                              Νομών: ΠΓΕ Ιωάννινα (Τοπικός Οίνος Ιωαννίνων).
                              Περιοχών: ΠΓΕ Μέτσοβο (Τοπικός Οίνος Μετσόβου) Ιωάννινα.

 
Τοπικές ποικιλίες αμπέλου της Ηπείρου:

 
ντεμπίνα (λ), βλάχικο (ε), μπεκιάρι (ε), μαυρούδι Τζουμέρκων (ε), πρώιμο Μετσόβου (λ).

 
Κρασιά της Ηπείρου:

 
Ιωάννινα:   56 λευκοί 30, ροζέ 5, ερυθροί 21 - ΟΠΑΠ 15, ΤΟ 17, ΟΚΠ 1, Επιτραπέζ. 23
Θεσπρωτία:  6  λευκοί  3,            ερυθροί  3 -                                   Επιτραπέζ.  6

 
Αποστάγματα της Ηπείρου:

 
Στην Ήπειρο και κυρίως στα Ιωάννινα & στην Άρτα υπάρχει μεγάλη παράδοση τσίπουρου και μάλιστα χωρίς γλυκάνισο.
6 οινοποιεία στην Ήπειρο κάνουν και τσίπουρο, 5 από αυτά το εμφιαλώνουν.

Από τον Δεκέμβριο του 2011 (ΦΕΚ 3211Β 30-12-2011) το Τσίπουρο Ηπείρου (ή  Ηπειρώτικο Τσίπουρο) είναι ένδειξη ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).

Αξιοπρόσεκτο το συνεταιριστικό αποστακτήριο στη Μολυβδοσκέπαστη στα βόρεια των  Ιωαννίνων.

Στην περιοχή των Τζουμέρκων και κυρίως στη νότια πλευρά της Άρτας είναι πολύ διαδεδομένο το τσίπουρο από το υβρίδιο ιζαμπέλα ή ζαμπέλα (ή τζωρτζίνα).

Για φιλομαθείς οινόφιλους: (ιδιαίτερα κρασιά της Ηπείρου)

 
Λίθινος - λευκός ξηρός, το μόνο ΟΠΑΠ Ζίτσα που περνά βαρέλι. Κτήμα Γκλίναβος.

Ζίτσα Vin Blanc Petillant - ημιαφρώδης, η παράδοση της Ζίτσας σε λευκό, κλασική αξία. Ζοίνος.

Ποικιλιακή Επιλογή & Μελίφρων Οίνος - λευκά ξηρός & γλυκύς αντιστοίχως, από τα λίγα κρασιά στην Ελλάδα 100% από την ποικιλία τραμίνερ. Κατώγι.

Floara di Munte - κρασί λευκό αφρώδες, κλασική μέθοδος 2ης ζύμωσης σε φιάλη, 5μηνη παραμονή σε φίνες οινολάσπες, 24 μήνες ωρίμανση, πολύ λίγες φιάλες.Κατώγι.

Rossiu di Munte - κρασί ερυθρό ξηρό, το μόνο 100% από βλάχικο με ονομασία στη "βλάχικη" διάλεκτο & πολύ λίγες φιάλες. Κατώγι.

Δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό αλλά η ντεμπίνα έχει ικανότητα παλαίωσης.
 
Κρασιά ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ζίτσα από διάφορους παραγωγούς, με συντήρηση σε καλές συνθήκες, μετά από 4 - 5 χρόνια αποκαλύπτουν έναν άλλο χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου