ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ Master of Wine
Γιάννης Καρακάσης Master of Wine.Tο νέο ελληνικό μέλος στη χρυσή ομάδα των Masters of Wine.Συνολικά στο κόσμο μετράμε μόλις 340 Masters of Wine - λιγότερους ακόμα και από τους 550 ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει... ...στο διαστημα.
Σπουδαία στιγμή για τον ελληνικό οινικό χώρο και ένα σημαντικό
επίτευγμα, που μας ωθεί να κάνουμε ένα flash back, μαζί με τον "Wine Commander" Γιάννη Καρακάση, που κέρδισε επάξια τον τίτλο.
Το ταξίδι
για τον Γιάννη ξεκίνησε ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αποφάσισε
να αποχαιρετίσει το Πολεμικό Ναυτικό, για να κυνηγήσει ένα μεγάλο
στοίχημα και να μετρήσει τις δυνάμεις του στον κόσμο του κρασιού. Αυτή η
νέα δοκιμασία, ήταν εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική και κατέληγε στον
τίτλο Master of Wine.
Όπως μας είπε ο Γιάννης, ο πολυπόθητος τίτλος, που αρχίζει από το WSET του Λονδίνου (με παράρτημα στην Ελλάδα το WSPC), προϋποθέτει ένα απαιτητικό πρόγραμμα, ή διαφορετικά έναν οινικό μαραθώνιο, στον οποίο πρέπει να προπονείσαι κάθε μέρα επί χρόνια για να είσαι σε φόρμα και να πετύχεις.
Εκείνος, μέσα από αυτή τη μεγάλη διαδρομή εμπειριών
κρατάει και θυμάται πολλά πράγματα. Όπως το "σημείο εκκίνησης", όταν σε
μια ροκ συναυλία των WhiteSnake, μοιράστηκε με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη,
τον πρώτο Έλληνα MW, τη σκέψη του και εκείνος τον ενθάρρυνε να
προχωρήσει… Επίσης, τη στιγμή που συναντήθηκε με τους υπόλοιπους
πρωτοετείς στο πρώτο σεμινάριο στην Αυστρία, στη πόλη Rust και μπήκε στο
κλίμα των τυφλών γευσιγνωσιών και των διαλέξεων. Μέχρι πριν από λίγον
καιρό, που συναντήθηκε στην Κρήτη με την advisor της τελικής ερευνητικής
εργασίας του, την Angela Muir. Οι δυο τους δούλευαν 48 ώρες σχεδόν
χωρίς διάλειμμα, για να εξετάσουν ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια
της εργασίας, που είχε θέμα "Οι λόγοι για την αύξηση στο επίπεδο
αλκοόλης των κρασιών ΠΟΠ Νάουσας’’.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή, την επιτυχία της εργασίας, τη δυνατότητα μοναδικών εμπειριών, γνώσεων και δοκιμών, αυτό που ξεχωρίζει, όπως μας είπε, είναι οι άνθρωποι που έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις. Σημαντικοί άνθρωποι του κρασιού, που είναι εντελώς down to earth, προσιτοί, από τους οποίους απορροφάς τόσα πράγματα.
Τα ευχάριστα νέα ήρθαν πριν από λίγο καιρό και δεν μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε πως νιώθει. «Αισθάνομαι ένα κράμα ανακούφισης, χαράς και συγκίνησης. Το Master of Wine ήταν η κινητήριος δύναμη, ένα κίνητρο. Για να πετύχεις κάτι, πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ και να κάνεις πράξεις, να το δουλέψεις μέρα και νύχτα. Εγώ το ήθελα πολύ».
Όσον αφορά το μέλλον: το master of wine ανοίγει πολλούς δρόμους και ουσιαστικά σου δίνει τις δυνατότητες να αντεπεξέλθεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οινικής βιομηχανίας. Ήδη εκείνος τρέχει πολλά projects που τον ενδιαφέρουν, σε θέματα συμβουλευτικής, προώθησης του ελληνικού κρασιού και οινοδημοσιογραφίας.