Εισαγωγή
Η Θεσσαλία έχει πολλούς ενδιαφέροντες προορισμούς και οι δυνατότητες οινοτουρισμού και επισκέψεων σε οινοποιεία είναι λίγες μεν αλλά αξιόλογες. Με άλλα λόγια, οι δρόμοι του κρασιού στη Θεσσαλία έχουν ήδη ξεκινήσει.
Σε επίπεδο οργανωμένου οινοτουρισμού οι Οίνοι Βορείου Ελλάδος (πρώην ΕΝΟΑΒΕ), στο πλαίσιο των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας έχουν την οινοτουριστική Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου στα βόρεια της Λάρισας, στην περιοχή της Ραψάνης. Συμμετέχουν 2 οινοποιεία για λόγους ιστορικούς, πέρα από το ότι για τους περισσότερους η βόρεια Ελλάδα αρχίζει μετά τα Τέμπη.
Ουσιαστικά, η Θεσσαλία ανήκει στην ζώνη ευθύνης της ΕΝΟΑΚΕ, η οποία έχει σε εξέλιξη το σχέδιο ανάπτυξης δρόμων κρασιού στην περιοχή καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Αναμένεται ότι ο οινοτουρισμός στη Θεσσαλία θα αποκτήσει πολύ πιο οργανωμένη μορφή στο μέλλον.
Οινική περιγραφή της Θεσσαλίας
Σύμφωνα με την οινική χωροταξία που έχει θεσπίσει η ΕΔΟΑΟ, η Θεσσαλία είναι το βόρειο τμήμα της οινικής Κεντρικής Ελλάδας. Έτσι, η ανάπτυξη και προβολή των δρόμων του κρασιού της Θεσσαλίας, που θα αποτελούν τμήμα των δρόμων τπυ κρασιού της Κεντρικής Ελλάδας, είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της ΕΝΟΑΚΕ.
Ο αμπελώνας της Θεσσαλίας με 5.9% είναι, ως προς την έκταση, στην 6η θέση του οινικού χάρτη της Ελλάδας μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών.
Στην ίδια θέση είναι και ως προς το πλήθος των κρασιών με 231 κωδικούς.
Γεωγραφικές Ενδείξεις Οίνων στη Θεσσαλία:
Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ):
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ραψάνη (Λάρισα),
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Αγχίαλος (Μαγνησία),
- ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Μεσενικόλας (Καρδίτσα).
Οίνοι ΠΓΕ (Τοπικοί): Περιφέρειας: ΠΓΕ Θεσσαλία (Θεσσαλικός Τοπικός Οίνος).
Νομών:
- ΠΓΕ Μαγνησία (Τοπικός Οίνος Μαγνησίας),
- ΠΓΕ Καρδίτσα (Τοπικός Οίνος Καρδίτσας).
- Περιοχών: ΠΓΕ Ελασσόνα, Λάρισα
- ΠΓΕ Κρανιά (Τοπικός Οίνος Κρανιάς) Λάρισα,
- ΠΓΕ Τύρναβος (Τοπικός Οίνος Τυρνάβου) Λάρισα,
- ΠΓΕ Κραννών (Τοπικός Οίνος Κραννώνος) Λάρισα,
- ΠΓΕ Μετέωρα (Τοπικός Οίνος Μετεώρων) Τρίκαλα.
Τοπικές ποικιλίες αμπέλου της Θεσσαλίας:
ξινόμαυρο (Ραψάνη, ε), κρασάτο (Ραψάνη, ε), σταυρωτό (Ραψάνη, ε), λημνιώνα (Λάρισα, Καρδίτσα, ε), μαύρο Μεσενικόλα (Καρδίτσα, ε), μοσχάτο Αμβούργου (Τύρναβος, ε), μπατίκι (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, λ), συκιώτης (Μαγνησία, ε).
Κρασιά της Θεσσαλίας:
Λάρισα: 125 λευκοί 54, ροζέ 12, ερυθροί 59 - ΟΠΑΠ 7, ΤΟ 31, ΟΚΠ 6, Επιτρ. 81
Μαγνησία: 38 λευκοί 18, ροζέ 6, ερυθροί 14 - ΟΠΑΠ 3, ΤΟ 10, ΟΚΠ 2, Επιτρ. 23
Καρδίτσα: 49 λευκοί 24, ροζέ 2, ερυθροί 23 - ΟΠΑΠ 4, ΤΟ 15, ΟΚΠ 1, Επιτρ. 29
Τρίκαλα: 19 λευκοί 7, ροζέ 2, ερυθροί 10 - ΤΟ 7, Επιτρ. 12
Οι ΠΓΕ Οίνοι (Τοπικοί Όινοι) Καρδίτσας και Μαγνησίας θεσπίστηκαν το 2008. Στις δύο αυτές περιοχές υπάρχουν αλλαγές με επιτραπέζιους οίνους να γίνονται οίνοι ΠΓΕ. Σε βάθος χρόνου, είναι ενδεχόμενο να ενισχυθεί και η αναιμική εκπροσώπηση των οίνων ΠΓΕ Θεσσαλία.
Αποστάγματα της Θεσσαλίας:
Εδώ είμαστε! Όλοι ξέρουν τα τσιπουράδικα του Βόλου. Θεσσαλία σημαίνει τσίπουρο. Πιο ονομαστό αυτό της περιοχής του Τυρνάβου το οποίο έχει κατοχυρωθεί και ως προϊόν ΠΓΕ Τσίπουρο Τυρνάβου, όπως και το ΠΓΕ Τσίπουρο Θεσσαλίας.
16 οινοποιεία κάνουν τσίπουρο και 9 από αυτά το εμφιαλώνουν. Προτιμήστε τα εμφιαλωμένα τσίπουρα και δείξτε λίγη προσοχή στην κατανάλωση καθώς, κατά καιρούς, έχουν εντοπιστεί ακατάλληλες ποσότητες χύμα τσίπουρου.
Για φιλομαθείς οινόφιλους: (ιδιαίτερα κρασιά της Θεσσαλίας)
Κτήμα Τιμπλαλέξη - κρασί λευκό ξηρό, γιατί υπάρχει η ζώνη ΟΠΑΠ Αγχίαλος.Κτήμα Τιμπλαλέξη.
Μεσενικόλα - κρασί ερυθρό ξηρό, γιατί υπάρχει και η μικρή ζώνη ΟΠΑΠ Μεσενικόλας.
Οινοποιείο Καραμήτρου.
Κτήμα Θεόπετρα - κρασί λευκό ξηρό, μαλαγουζιά και ασύρτικο στη Θεσσαλία. Κτήμα Θεόπετρα.
Παλαιός Άμπελος Μοσχάτο Αμβούργου - κρασί λευκό ξηρό, λευκή οινοποίηση της ερυθρής ποικιλίας. Κτήμα Μίγα.
Λημνιώνα - κρασί ερυθρό ξηρό, το μόνο 100% από την υποσχόμενη τοπική ποικιλία.
Οινοποιία Ζαφειράκη.
Από 2 χωριά - ροζέ ημίξηρος, 100% μαύρο Μεσενικόλα. Οινοποιείο Καραμήτρου.
Κοραλένιος - ροζέ ημίγλυκος ημιαφρώδης, το μόνο με φυσαλίδες από τη Θεσσαλία.
Αμπέλου Τέχνη.
Αρχαϊκός - ερυθρός γλυκύς, ένα σπάνιο vin de liquer 100% από μοσχάτο Αμβούργου.
ΑΟΣ Τυρνάβου.
Μεθ' Υμών Όψιμος τρύγος - ερυθρός ξηρός, λίγες φιάλες σε πολύ καλές χρονιές.
Κτήμα Ντούγκου.
Ραψάνη - ερυθρός ξηρός, 2 πρότασεις πέρα από αυτές που ξέρετε. Κτήμα Λιάπη,
Κτήμα Ντούγκου.
Nebbiolo - ερυθρός ξηρός, ένα από τα μόλις 4 της ποικιλίας. Οινοποίηση Καριπίδη.
Primitivo - ερυθρός ξηρός, το μόνο από την ιταλική ποικιλία. Οινοποίηση Καριπίδη.
Οίνοι της Θεσσαλίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου