Εισαγωγή
Η Θράκη και κυρίως ο Έβρος αναπτύσσεται τουριστικά καθώς υπάρχουν πολλά σημεία και περιοχές ενδιαφέροντος.
Σημαντική είναι η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και πολλές οι δραστηριότητες.
Η Εγνατία οδός (A2), που έχει ολοκληρωθεί έως τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και ο κάθετος άξονάς της προς Ορμένιο (Α21) κάνουν τις μετακινήσεις πολύ εύκολες και γρήγορες.
Οινική περιγραφή της Θράκης Σύμφωνα με την οινική χωροταξία που έχει θεσπίσει η ΕΔΟΑΟ, η Θράκη είναι το ανατολικό τμήμα της οινικής Βόρειας Ελλάδας, στη ζώνη ευθύνης της Οίνοι Βορείου Ελλάδος (πρώην ΕΝΟΑΒΕ). Έτσι, ο οινοτουρισμός στη Θράκη εντάσσεται στους "Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας".
Ο αμπελώνας της Θράκης
Στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, ο αμπελώνας της Θράκης με ποσοστό 0.6% βρίσκεται στην τελευταία θέση από τις 9 αμπελουργικές περιφέρειες ως προς την έκταση και με παραγωγή 55 κωδικών βρίσκεται επίσης στην τελευταία θέση ως προς το πλήθος των κρασιών.
Στη Θράκη υπάρχει μεγάλη δυναμική, ιδίως στην περιοχή των Αβδήρων Ξάνθης και η εκτίμηση είναι πως θα υποσκελίσει την Ήπειρο περνώντας στην 8η θέση.
Σύντομα θα υπάρχει -επισήμως- οινική δραστηριότητα και στη Σαμοθράκη, όπου ατύπως εμφιαλώνεται κρασί.
Ο οινοτουρισμός & η ανάπτυξη των Δρόμων του Κρασιού στη Θράκη είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο αλλά οι δυνατότητες είναι μεγάλες.
Προς το παρόν, οι οινόφιλοι έχουν δυνατότητες για οινοτουρισμό στις περιοχές των Αβδήρων και της Μαρώνειας και στο κεντρικό - βόρειο τμήμα του Έβρου. Οι περιοχές αυτές είναι τμήματα της Διαδρομής του Κρασιού του Διονύσου, μιας από τις 8 διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.
Γεωγραφικές Ενδείξεις Οίνων στη Θράκη:
Οίνοι ΠΓΕ (Τοπικοί): Περιφέρειας: ΠΓΕ Θράκη (Θρακικός Τοπικός Οίνος)
Νομών: ΠΓΕ Έβρος (Τοπικός Οίνος Έβρου)
Περιοχών: ΠΓΕ Άβδηρα (Τοπικός Οίνος Αβδήρων) Ξάνθη
ΠΓΕ Ίσμαρος (Ισμαρικός Τοπικός Οίνος) Ροδόπη.
Η Θράκη είναι μια από τις 2 αμπελουργικές περιφέρειες (& Στερεά Ελλάδα) που δεν έχουν οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ ή ΟΠΕ).
Ο πλέον πρόσφατος τοπικός οίνος είναι ο ΠΓΕ Έβρος (Τοπικός Οίνος Έβρου) που θεσπίστηκε το 2010.
Τοπικές ποικιλίες αμπέλου της Θράκης:
παμίδι (ρ), θρακικό μαυρούδι (ε), καρλαχανάς (Έβρος, ε), μπογιαλαμάς (ε), όψιμο Σουφλίου (Έβρος, λ), παπάς (ε), κερατσούδα (Έβρος, ε).
Κρασιά της Θράκης:
Έβρος: 22 λευκοί 9, ερυθροί 13 - ΤΟ 1, ΟΚΠ 2, Επιτραπέζιοι 19
Ροδόπη: 20 λευκοί 6, ροζέ 3, ερυθροί 11 - ΤΟ 7, Επιτραπέζιοι 13
Ξάνθη: 13 λευκοί 5, ροζέ 2, ερυθροί 6 - ΤΟ 12, Επιτραπέζιοι 1
Αποστάγματα της Θράκης:
Παράδοση σε όλη τη Θράκη έχει το τσίπουρο, ίσως και περισσότερο από το κρασί. Εκτός από αρκετά αποσταγματοποιεία, 5 οινοποιεία παράγουν τσίπουρο και 2 από αυτά το εμφιαλώνουν. Σημαντικότερη περιοχή είναι το Σουφλί, το οποίο πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασίες αναγνώρισης Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, δηλαδή ΠΓΕ "Τσίπουρο Σουφλίου" κατά το πρότυπο του ΠΓΕ "Τσίπουρο Τυρνάβου".
Οι παραγωγοί ούζου στη Θράκη πέτυχαν και από τα τέλη του 2010 (ΦΕΚ Β2024 27-12-2010) αναγνωρίστηκε η ένδειξη ΠΓΕ "Ούζο Θράκης" ή "Θρακιώτικο Ούζο".
Για φιλομαθείς οινόφιλους: (ιδιαίτερα κρασιά της Θράκης)
Καρλαχανάς - κρασί ερυθρό ξηρό, καρλαχανάς και μπογιαλαμάς, Αφοί Μπέλλα.
Άβδηρος ροζέ & Λαγάρα ερυθρός - κρασιά που περιέχουν την τοπική ποικιλία παμίδι
σε ικανό ποσοστό, Κτήμα Βουρβουκέλη.
Μάρων - κρασί λευκό ξηρό, η θρακική έκφραση της μαλαγουζιάς, Κίκονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου