Σελίδες

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η RAPSANI GRANDE RESERVE 2009, στο TOP 100 WINES του καταξιωμένου περιοδικού WINE & SPIRITS

rapsani 

H νέα διάκριση για τη σειρά TSANTALI RAPSANI έρχεται να κλείσει δυναμικά την επετειακή χρονιά του 25ου τρύγου της οικογένειας Τσάνταλη στην ΠΟΠ ζώνη της Ραψάνης


«Μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης και χάρης» ήταν ένας από τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκε στη RAPSANI GRANDE RESERVE εσοδείας 2009 από το WINE & SPIRITS. Με 94 βαθμούς, η ναυαρχίδα των ΠΟΠ οίνων Ραψάνη της οικογένειας Τσάνταλη αξιολογήθηκε ως ο καλύτερος ερυθρός οίνος από την Ελλάδα και κέρδισε μια θέση στην ετήσια λίστα  των 100 καλύτερων κρασιών από όλο τον κόσμο για το 2015 του καταξιωμένου αμερικανικού περιοδικού.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 94 βαθμοί ήταν η υψηλότερη βαθμολογία που δόθηκε όχι μόνο ανάμεσα στους ελληνικούς ερυθρούς οίνους, αλλά στο σύνολο των κρασιών του ελληνικού αμπελώνα που δοκιμάστηκαν (την ίδια αξιολόγηση απέσπασαν και δύο ετικέτες ΠΟΠ Σαντορίνη). Η λίστα των ΤΟP 100 WINES του WINE & SPIRITS παρουσιάστηκε σε ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο.

Η νέα σημαντική διάκριση της RAPSANI GRANDE RESERVE για το 2015 συνέπεσε με τον επετειακό 25ο τρύγο της οινοποιίας TSANTALI στην ΠΟΠ ζώνη της Ραψάνης. Αποτελεί μια ακόμη επιβράβευση για το όραμα, τη στρατηγική επένδυση για την αναβίωση του αμπελώνα και τη συνεπή δέσμευση της οικογένειας Τσάνταλη απέναντι στους αμπελουργούς της Ραψάνης, επιλογές που οδήγησαν στη δημιουργία ενός από τα πλέον σημαντικά success stories και ενός από τα πλέον καταξιωμένα wine brands με επώνυμη ζήτηση της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς.

Η ναυαρχίδα της σειράς TSANTALI ΡΑΨΑΝΗ παράγεται σε 5000 φιάλες και μόνο σε εξαιρετικές χρονιές

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ EΣΟΔΕΙΑΣ 2009
ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ (ABV %) 13.80
RESIDUAL SUGARS (gr/lt) 2.0
TOTAL ACIDITY (gr tartaric acid / lt) 5.5
pH 3.53
ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Ραψάνη
ΤΥΠΟΣ Ερυθρός ξηρός οίνος
ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό

ΖΩΝΗ Γ ALT: 500-800 μέτρα
TSANTALI RAPSANI GRANDE ΕRESERVE
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
ΖΩΝΗ Β ALT: 250-500 μέτρα
TSANTALI RAPSANI RESERVE
Ο αμπελώνας της Ραψάνης αποτελείται από μικρά αμπελοτόπια τα οποία βρίσκονται φωλιασμένα στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο από 200 έως και 800 μέτρα. Είναι μια από τις 4 ΠΟΠ ζώνες της Ελλάδας –η μικρότερη σε έκταση και η νοτιότερη- που καλλιεργείται το Ξινόμαυρο.

ΖΩΝΗ Α ALT: Έως 250 μέτρα
TSANTALI RAPSANI
Η οικογένεια Τσάνταλη από τις αρχές του 2000 έχει καθιερώσει τρεις (3) ζώνες στη Ραψάνη (με κριτήριο το υψόμετρο). Η κάθε ζώνη έχει ιδιαίτερα κλιματολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, και δίνει συγκεκριμένο κρασί της σειράς TSANTALI ΡΑΨΑΝΗ.


Το κρασί ΠΟΠ της Ραψάνης γίνεται αποκλειστικά από τη συν-οινοποίηση τριών ποικιλιών (Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό). Και ενώ το Ξινόμαυρο συναντάται σε πολλές ζώνες της Βόρειας Ελλάδας, οι άλλες δύο ποικιλίες (Κρασάτο και Σταυρωτό) καλλιεργούνται αποκλειστικά στη Ραψάνη Ολύμπου.

Η αμπελουργική παράδοση της Ραψάνης θέλει τις τρεις ποικιλίες να συγκαλλιεργούνται στον αμπελώνα σε αναλογία 1/3. Για αυτό και το ΠΟΠ κρασί της Ραψάνης αποτελείται από ένα blend (χαρμάνι) των τριών ποικιλιών σε αναλογία 1/3 έκαστη. Η συγκαλλιέργεια και συν-οινοποίηση των τριών ποικιλιών συνεπάγεται μια ιδιαίτερη πρόκληση για τον οινοποιό, καθώς κατά τη διάρκεια του τρύγου πρέπει να εκτιμήσει την καλύτερη δυνατή περίοδο συλλογής των σταφυλιών και για τις τρεις ποικιλίες (αν και η κάθε μια έχει διαφορετικό κύκλο ωρίμασης).

Η RAPSANI GRANDE RESERVE παράγεται από την αυστηρή επιλογή σταφυλιών τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από την ΖΩΝΗ Γ (500+ μέτρα υψόμετρο), δηλαδή από αμπελοτόπια συχνά απόκρυμνα και δύσβατα συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων (από τα συνολικά 900 του αμπελώνα της Ραψάνης). Η οικογένεια Τσάνταλη φρόντισε ώστε στα αμπελοτόπια αυτά να μην γίνει εκρίζωση ή αναμπέλωση, με συνέπεια η ηλικία των αμπελιών να φτάνει έως τα 35 χρόνια. Οι αμπελώνες είναι μεικτοί (δηλαδή και οι τρεις ποικιλίες σε αναλογία 1/3 – mixed field) και κυπελλοειδείς (το σχήμα του αμπελιού σαν κύπελλο, πολύ κοντά στο έδαφος – ιδιαίτερα απαιτητικό στη φροντίδα, που διατηρεί όμως την απαραίτητη χαμηλή στρεμματική απόδοση – bush vines). Το έδαφος είναι αμμοπηλώδες, ενώ στο υπέδαφος ο σχιστόλιθος είναι παρών ήδη από βάθος 60-65 εκατοστών.

Ο τρύγος γίνεται με το χέρι κατά το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου (λόγω υψόμετρου είναι από τους τελευταίους στον ελληνικό αμπελώνα). Στην οινοποίηση δίνεται μεγάλο βάρος στη μακρά εκχύλιση και οξυγόνωση με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της φαινολικής και αρωματικής δυναμικής του χυμού των σταφυλιών. Ακολουθεί παραδοσιακή διαδικασίας ζύμωση (10-12 ημέρες) σε ανοικτές τσιμεντένιες δεξαμενές. Μετά το πάτημα τον σταφυλιών, την απολάσπωση και τη μηλογαλακτική ζύμωση, ο χυμός τοποθετείται προσεκτικά για 18μηνη ωρίμαση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια 300 Lt (ποσοστού 60% δεύτερης και τρίτης χρήσης και 40% νέας) και στη συνέχεια παραμένει για παλαίωση στη φιάλη για τουλάχιστον 18 μήνες πριν τη διάθεσή του στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου