Σελίδες

ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ - ΚΟΚΚΙΝΕΣ

Οι κυριότερες ξενικές ερυθρές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι:


 

Καμπερνέ σοβινιόν (Cabernet Sauvignon)

Από το Μπορντώ - Γαλλία. Η δημοφιλέστερη ερυθρή ποικιλία στον κόσμο (υπάρχει, όμως, και το ABC Anything But Cabernet-Chardonnay).

Πολύ μικρό και μικρού βάρους σταφύλι, με δύσκολο και δαπανηρό τρυγητό.

Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μέτσοβο και αμέσως μετά στην Σιθωνία το 1970. Συμμετοχή στο ερυθρό ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα. Τρύγος μέσα Σεπτέμβρη.

Δίνει σκουρόχρωμα ξηρά κρασιά με μεγάλη και πυκνή ένταση αρωμάτων, που θυμίζουν κασίς, φραγκοστάφυλα, δαμάσκηνα, σκούρα φρούτα του δάσους, πράσινη πιπεριά, πράσινο πιπέρι, ξύσμα μολυβιού, κέδρο, μελάνι κ.ά., που γίνονται ιδιαίτερα σύνθετα και πολύπλοκα, τόσο από την επαφή με το ξύλο του βαρελιού, όσο και με την παλαίωση στη φιάλη (που συχνά μπορεί να είναι ιδιαίτερα μακρόχρονη, ανάλογα με την ποιότητα και τον τρόπο παρασκευής).

Έχουν «σωματώδη» αλλά κομψή και ισορροπημένη γεύση με μάλλον μέτρια οξύτητα, στιβαρές τανίνες, συχνά εξαιρετικής ποιότητας, μέτρια ως υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ και μακρά επίγευση, που μπορεί να είναι πολύ καλή.

Στις αναμίξεις αρκεί ποσοστό 5-10% για να δώσει το δικό του χαρακτήρα.

 

Μερλό (Merlot)

Από τη νοτιoδυτική Γαλλία (Μπορντώ). Τα καλύτερά της στο Pomerol (Chateau Petrus).

Εξαιρετική ερυθρή ποικιλία με παγκόσμια απήχηση. Ευαίσθητη στην ξηρασία θέλει υγρασία. Τρύγος τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη.

Δίνει αρκετά σκουρόχρωμα ξηρά κρασιά με πολύ πυκνά και έντονα αρώματα που θυμίζουν δαμάσκηνα, μικρά κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, χόρτα, φυτά, καραμέλα, ίσως και ζωικές μυρωδιές. Έχουν γεμάτη, πλούσια, βελούδινη και αρκετά μαλακιά γεύση, συχνά ελαφρά χορτώδη, με μέτρια οξύτητα, μαλακές τανίνες, που μπορεί να είναι πολύ καλής ποιότητας, σχετικά υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ και συχνά μακρά επίγευση.

Ωριμάζουν επιτυχημένα σε βαρέλι και ανάλογα με την ποιότητα, είναι επιδεκτικά στην παλαίωση, από όπου εμπλουτίζονται με πολυπλοκότητα.

Συμμετέχει και σε χαρμάνια με πολύ δημοφιλή και επιτυχημένη τη μίξη με Ξινόμαυρο (αλλά και Cabernet Sauvignon κ.ά.).

 

Σιρά (Syrah)

Καταγωγή από το Ιράν όπου η πόλη Chiraz. Στην Αυστραλία το λένε Shiraz.

Ευγενής ερυθρή ποικιλία, η οποία απαντάται κυρίως στην κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως ο κλώνος Petit Syrah. Ευαισθησία στον άνεμο, στην ξηρασία αλλά και στην πολύ ατμοσφαιρική υγρασία, στον βοτρύτη και στους ανοιξιάτικους χιονιάδες. Θέλει εδάφη όξινα και υγρά, Τρύγος τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη.
Συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Μεσενικόλας.

Δίνει κρασιά με ιδιαίτερα έντονο και σκούρο κόκκινο χρώμα, καλή δομή, τανική επίγευση και πλούσια μύτη. Μέσο αλκοόλ, μέτρια οξύτητα και πυκνά αρώματα. Προσφέρεται για παλαίωση και αναπτύσσει μπουκέτο (μαύρα μούρα, βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, γλυκόριζα, πιπέρι, μέντα, σοκολάτα, δέρμα) και πιπεράτη γεύση.

 

Γκρενάς ρουζ (Grenache Rouge)

Ισπανική (διάσημη από παλιά η Allicante (πόλη & ποικιλία) με τα γλυκά κρασιά - το ισπανικό της όνομα είναι Garnacha Negra, στην Ιταλία τη λένε Cannanou).

Μια από τις εκδοχές της Grenache που, όπως και το το δικό μας Φιλέρι, ανάλογα με τον τόπο δίνει από λευκά έως μαύρα σταφύλια.

Στην Κρήτη είναι γνωστή και καμιά φορά πουλιέται ως Γαλλικό Λιάτικο!!! Αγαπάει τη ζέστη με αντοχή στην ξηρασία, ευαίσθητη σε περονόσπορο και βοτρύτη. Τρύγος αρχές Σεπτέμβρη.
Υψηλό αλκοόλ, μέση οξύτητα, πολύ λίγες τανίνες, γλυκερή και φρουτώδης γεύση, μέτρια αρωματική ένταση. Μόνο του δεν δίνει κρασιά παλαίωσης αλλά το πολύ 3 ετών. Δίνει και ροζέ και γλυκά κρασιά.

 

Καμπερνέ φραν (Cabernet Franc)

Από τη Γαλλία (Μπορντώ). Γενετικά είναι αδέλφι του Cabernet Sauvignon.

Συμμετοχή στο ερυθρό ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα, όπου και πρωτοκαλλιεργήθηκε. Τρύγος τέλη Αυγούστου.

Μέτριο ως υψηλό αλκοόλ, μέση ως υψηλή οξύτητα, μέτρια ως υψηλή αρωματική ένταση. Γενικώς κρασιά ελαφρότερα και πιο φρουτώδη από το αδέλφι του, με δυνατότητα κατανάλωσης ως φρέσκα. Κυρίως συμμετέχει σε χαρμάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου