Σελίδες

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Boca - D.O.C.( Piemonte) -Italy : Ανακαλύψτε μια από τις πιο όμορφες και αξιόλογες οινοποιητικές περιοχές της Ιταλίας






Boca  (Μπόκα ), περιοχή στη βόρειο- δυτική  πλευρά της Ιταλίας,ανάμεσα στις επιβλητικές Ιταλικές Άλπεις του (Monte Rosa) και τις μοναδικής ομορφιάς λίμνες ( lago d'Orta  και lago Maggiore) στη περιφέρεια της Νοβάρα του Πιεμόντε.


Θεωρείται ένας από τους κρυμμένους οινικούς θησαυρούς του Πιεμόντε, ( ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ )επειδή δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης οινολογικής εξέλιξης, όπως πολλοί από τους περιφερειακούς ομολόγους της που έχουν ταξινομηθεί και προβληθεί περισσότερο, ίσως και γιατί υπάρχουν μόνο μια χούφτα οινοποιείων που παράγει κρασί με ​​την ετικέτα Boca doc (Μπόκα π.ο.π.), μια κατάταξη στις οινοποιητικές περιοχές της Ιταλίας που έλαβε μόλις το 1969.

Boca

Η περιοχή καλύπτει την κοινότητα της Boca και μέρος των κοινοτήτων Maggiora, Cavallirio,Prato Sesia και Grignasco, όλες κάνοντας μέρος της επαρχίας της Νοβάρα .

Για αιώνες η Boca, μέρος της ημιορεινής περιοχής της Νοβάρα , διατηρούσε πολύ μεγάλη φήμη για τα κόκκινα κρασιά της, - κάποτε γνωστή μεταξύ των Ισπανών κατακτητών, οι οποίοι κατέλαβαν το Πιεμόντε και την περιοχή του Μιλάνου (Λομβαρδία) - , φήμη του κρασιού την οποία κατέχει ακόμα και σήμερα, χάρη στην ειδική φύση των εδαφών της και των τόπων ( μια πλαγιά όπου είναι τα αμπέλια που καλλιεργούνται ), σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, το οποίο βοηθά προϊόντα ποιότητας όπως είναι τα σταφύλια.

Οι Ποικιλίες

Η σημαντικότερη ποικιλία είναι το Nebbiolo (τοπικά ονομάζεται spanna-άνοιγμα ,ποικιλία που μοιάζει πολύ με το δικό μας "ξινομαυρο") όπου είναι και ο βασιλιάς των κόκκινων σταφυλιών του  Πιεμόντε, που συμπληρώνεται από τις γηγενείς ποικιλίες των Bonarda Novarese  και της Vespolina ( γνωστή για τα πικάντικα χαρακτηριστικά της ).

Οι περισσότεροι από τους αμπελώνες βρίσκονται στα βόρειο- ανατολικά της πόλης της Νοβάρα και ανατολικά του ποταμού SESΙA .

Σύμφωνα με την λειτουργία  των οινοποιητικών κανονισμών της Ιταλίας και για την πιστοποίηση του, τις αναλογίες  πρέπει να αποτελούν:

  • το Nebbiolo 45-70 % του κρασιού,
  • η Bonarda Novarese ( κατ 'ανώτατο όριο 20% ) 
  • η vespolina ( 20-40 % )  

Η πιστοποίηση

Για την πιστοποίηση τους ως Boca doc  και πριν την διάθεσή τους στο εμπόριο, το κρασί πρέπει να είναι ηλικίας  36 μηνών από την ημερομηνία συγκομιδής των σταφυλιών, εκ των οποίων οι 24 μήνες θα πρέπει να δαπανηθούν σε δρύινα βαρέλια, ενώ, τους ελάχιστα υπόλοιπους 12 μήνες μπορούν να εμφιαλωθούν ,παραμένοντας στα μπουκάλια.Οι αλκοολικοί βαθμοί του >12% vol - 20% vol *

Το Boca doc θεωρείται ως ένα καλά δομημένο κόκκινο κρασί,με πλούσιο σώμα, εμφανίζοντας έντονες ενναλαμπες με γρανιτένιο κόκκινο χρώμα, αρώματα από βιολέτες και γλυκών μπαχαρικών και νότες από ρόδια στο τελείωμα, αφήνοντας μια αίσθηση ξεπλυμένου-καθαρού στόματος.

Τα υψηλά επίπεδα οξύτητας >5 g/l , θεωρείται το μυστικό συστατικό του, συμβάλλοντας στην δυνατότητα παλαίωσης του κρασιού και στο εύκολο πόσιμο χαρακτήρα του, καθιστώντας το ένα από τα μακροβιότερο κόκκινα κρασιά της Ιταλίας .

ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Boca d.o.c.


Le Piane Boca, Piedmont, Italy 







Cantine del Castello di Conti 'Il Rosso delle Donne' Boca, Piedmont, Italy                                                                                                                                                                                        



Tenuta La Meridiana 'Campo delle Piane' Boca, Piedmont, Italy






Antonio Vallana e Figlio Boca Casa Rosa, Piedmont, Italy



Sergio Barbaglia Antico Borgo dei Cavalli Boca, Piedmont, Italy




Davide Carlone Boca, Piedmont, Italy






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου