Σελίδες

ΞΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ - ΛΕΥΚΕΣ

Οι πλέον διαδεδομένες ξενικές λευκές και ροδόχρωμες ποικιλίες είναι:


Σαρντονέ (Chardonnay)

Από την Βουργουνδία - Γαλλία, όπου θεωρείται ότι δίνει τα καλύτερα λευκά του κόσμου.

Πολυδυναμική ποικιλία ικανή για ξηρά, αφρώδη και γλυκά κρασιά, Ευαίσθητο σε ξηρασία, βοτρύτη και ωίδιο. Τρύγος από μέσα έως τέλη Αυγούστου, ανάλογα με την περιοχή.

Στην Ελλάδα δίνει ξηρά κρασιά με έντονα αρώματα. Στα της Πελοποννήσου κυριαρχούν τα ώριμα και τροπικά φρούτα (όπως μήλο, ροδάκινο, πεπόνι, μάνγκο, λίτσι κ.ά.), στα της ανατολικής Μακεδονίας επικρατούν αχλάδι, γκρέιπφρουτ, λάιμ και ανανάς. Ακόμα βρίσκουμε αρώματα βουτύρου, μπριός κ.ά.

Τα κρασιά αυτής της ποικιλίας ωριμάζουν πολύ επιτυχημένα σε βαρέλι, κάτι που συνήθως γίνεται και εμπλουτίζονται με ανάλογο τρόπο από τα αρώματά του (όπως ξύλου, βανίλιας, καπνού, ξηρών καρπών κ.ά.).

Έχουν πλούσια γεύση με αρκετή λιπαρότητα (ιδιαίτερα κατόπιν της επαφής τους με το ξύλο), συνήθως χαμηλή προς μέτρια οξύτητα, αντίστοιχη περιεκτικότητα αλκοόλ και θαυμάσια επίγευση, πολλές φορές ιδιαίτερα μακρά. Όσα έχουν πιο υψηλή οξύτητα είναι και πιο ισορροπημένα.

Σοβινιόν μπλαν (Sauvignon Blanc)

Από το Bordeaux όπου μαζί με το Semillon είναι οι κύριες λευκές ποικιλίες.

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή του πολυμορφικού Sauvignon που δίνει σταφύλια με φλοιό από λευκό έως ερυθρά. Εδώ πρόκειται για την εκδοχή με λευκό φλοιό.

Στην Ελλάδα καλύτερη προσαρμογή στα βόρεια λόγω ψυχρού κλίματος. Πολύ ευαίσθητο στον βοτρύτη και στο ωίδιο. Προτιμά εδάφη άγονα και ξερά. Τρύγος τέλη Αυγούστου.

Δίνει ξηρά κρασιά με μεγάλη ένταση και γκάμα αρωμάτων ανάλογα με το κλίμα, που θυμίζουν φρούτα, χορταρικά (όπως γκρέιπφρουτ, κίτρο, σπαράγγια, φρέσκοκομμένο χορτάρι κ.ά.) και το χαρακτηριστικό για την ποικιλία και κάθε άλλο παρά δυσάρεστο άρωμα των ούρων της γάτας, που είναι διεθνώς γνωστό ως pipi de chat.

Έχουν έντονη γεύση με αρκετή ως υψηλή οξύτητα, μέτρια προς υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ, καλή εξέλιξη στο στόμα και αρκετά μακρά επίγευση. Ωριμάζουν επιτυχημένα σε βαρέλι (fume).

Τρεμπιάνο ή Ουνί μπλαν (Trebbiano ή Ugni Blanc)

Από Ιταλία (Τοσκάνη - Trebbiano Toscano). Η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία στην Ιταλία αλλά και τη Γαλλία, όπου είναι η πρώτη ύλη για Cognac και Armagnac.

Ευαισθησία στον περονόσπορο, πολύ απαιτητικό σε κάλιο, δεν θέλει υγρά εδάφη και ψυχρό κλίμα. Δίνει, συνήθως, μεγάλη παραγωγή. Τρύγος τέλη Σεπτέμβρη.

Χαμηλό έως μέσο αλκοόλ, υψηλή οξύτητα, πολύ χαμηλή αρωματική ένταση, καλύτερα να καταναλώνεται πολύ φρέσκο.

Στην Ελλάδα κυρίως βοηθά στην οξύτητα κρασιών πεδινών περιοχών.

Μαλβάζια (Malvasia)

Από την Ιταλία αλλά θεωρείται ότι κατάγεται από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει σε διάφορες εκδοχές (Aromatica, Bianca di Candia, Bianca Lunga, Del Lazio, Giallo, Istriana).
Η πλέον συνήθης στην Ελλάδα η Aromatica.

Πολύ ευοξείδωτη ποικιλία. Παράγει και γλυκά και αφρώδη κρασιά. Χρυσαφένιο χρώμα και αρώματα αμύγδαλου, βερίκοκου.

Βιονιέ (Viogner)

Γαλλική (βόρειος Ροδανός). Στην Ελλάδα ήρθε γύρω στο 1995.

Πολύ ευαίσθητη σε ασθένειες, κυρίως στο ωίδιο και στα καιρικά φαινόμενα με σχετική αντοχή στην ξηρασία, αν και ένας κλώνος που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του '80 κάνει την καλλιέργειά του πιο εύκολη. Πολύ μικρή στρεμματική απόδοση. Τρύγος τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτέμβρη.

Ευοξείδωτη τόσο στην οινοποίηση όσο και στην παλαίωση. Δίνει ξηρά κρασιά με πλούσια κρεμώδη γεύση και ιδιαίτερα έντονα αρώματα που θυμίζουν βερίκοκο, ροδάκινο, γιαρμά, μέλι, ξηρούς καρπούς, λουλούδια, αλλά και διάφορα αρωματικά χόρτα.

Χαμηλή ως ικανοποποιητική οξύτητα, σχετικά υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ και ικανοποιητική επίγευση καλής διάρκειας. Δίνει και αξιόλογα γλυκά κρασιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου