Σελίδες

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Κέρκυρα & Παξοί  -  Λευκάδα & Μεγανήσι 
Κεφαλονιά & Ιθάκη  -  Ζάκυνθος


Εισαγωγή


Στα 4 μεγάλα νησιά του Ιονίου πελάγους ο οινοτουρισμός είναι αναπτυγμένος, ιδίως στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο.

Οι διακοπές στο Ιόνιο είναι επιλογή πολλών ελλήνων και ξένων και το γεγονός πως ο τουρισμός φαίνεται πως εξασφαλίζει, τουλάχιστον ως τώρα, την απορρόφηση των οινικών προϊόντων έχει στρέψει όλα τα νησιά σε εσωστρέφεια και έτσι ούτε ο οινοτουρισμός στο Ιόνιο αλλά ούτε, καλά - καλά, και τα κρασιά τους είναι ιδιαιτέρως γνωστά.

Τα καλοκαίρια υπάρχει μεταξύ των νησιών επικοινωνία με μικρά καραβάκια, οπότε η μετάβαση από το ένα στο άλλο είναι σχετικώς εύκολη.

 

Οινική περιγραφή των νησιών του Ιονίου


Σύμφωνα με την οινική χωροταξία που έχει θεσπίσει η ΕΔΟΑΟ, τα Νησιά του Ιονίου και η Πελοπόννησος αποτελούν μια οινική ενότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι δρόμοι του κρασιού στο Ιόνιο είναι προέκταση των δρόμων του κρασιού της Πελοποννήσου.

Ως προς την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο εντάξει αλλά, κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι ελαφρώς άστοχο ως προς την Κέρκυρα και τη Λευκάδα. Οι λόγοι πολλοί και προφανείς (αν όχι προφανέστατοι).
Πολλές περισσότερες δυνατότητες προβολής θα είχε η Κέρκυρα αν ήταν τμήμα της Βόρειας Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ) με την οποία επικοινωνεί άμεσα ως φυσική συνέχεια των δρόμων του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Ομοίως η Λευκάδα αν ήταν τμήμα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ) με την οποία επικοινωνεί απευθείας ως άμεση συνέχεια των δρόμων του κρασιού της Κεντρικής Ελλάδας.

Ο αμπελώνας του Ιονίου με 4.6% βρίσκεται στην 7η θέση του οινικού χάρτη της Ελλάδας ως προς την έκταση των αμπελιών μεταξύ των 9 αμπελουργικών περιφερειών. Στην ίδια θέση βρίσκεται και ως προς το πλήθος των κρασιών με 193 κωδικούς.

 
Γεωγραφικές Ενδείξεις Οίνων στα Ιόνια νησιά:

Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ): ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ρομπόλα (Κεφαλονιά).

Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΕ): ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μοσχάτος Κεφαλονιάς,
                                  ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς.

Οίνοι ΠΓΕ (Τοπικοί): Νομών: ΠΓΕ Κέρκυρα (Τοπικός Οίνος Κέρκυρας),
                                          ΠΓΕ Λευκάδα (Τοπικός Οίνος Λευκάδας)
                                          ΠΓΕ Ζάκυνθος
                            
  Περιοχών: ΠΓΕ Μαντζαβινάτα (ΤΟ Μαντζαβινάτων) Κεφαλονιά,
                                              ΤΟ Μεταξάτων (Κεφαλονιά - ανενεργός),
                                              ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου (ΤΟ Πλαγιών Αίνου) Κεφαλονιά,
                                              ΠΓΕ Χαλικούνα (ΤΟ Χαλικούνας) Κέρκυρα.

Οίνοι Ονομασίας κατά Παράδοση: Βερντέα Ζακύνθου
                                                 Η Βερντέα κατατάσσεται πλέον στους οίνους ΠΓΕ.

Το Ιόνιο είναι η μόνη αμπελουργική περιφέρεια που δεν έχει αντίστοιχο περιφερειακό οίνο ΠΓΕ (τοπικό οίνο).

 
Τοπικές ποικιλίες αμπέλου του Ιονίου:

 
ρομπόλα (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, λ), μαυροδάφνη Κεφαλονιάς (ε), βαρδέα (Λευκάδα, λ), βερτζαμί (Λευκάδα, ε), κακοτρύγης (Κέρκυρα, λ), αρακλινό (Κεφαλονιά, ε), αυγουστιάτης (Ζάκυνθος, ε), βιολεντό (Ζάκυνθος, ρ), γουστολίδι ή βοστιλίδι (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, λ), ζακυνθινό (Κεφαλονιά, λ), μοσχατέλα (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, λ), παύλος (Ζάκυνθος, λ), πετροκόριθο (Κέρκυρα, λ-ε), μαυρορομπόλα (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, ε), σκιαδόπουλο (Ζάκυνθος, λ), τουρκοπούλα (Ζάκυνθος, ρ), τσαούσι (Κεφαλονιά, λ).

Αυτές είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες. Τα νησιά του Ιονίου, μαζί με τις Κυκλάδες, είναι στην κυριολεξία η Κιβωτός των γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Σχεδόν όλες οι ποικιλιές είναι διαφορετικές από νησί σε νησί. Αυτό εξηγεί και την έλλειψη περιφερειακού οίνου ΠΓΕ (τοπικού οίνου).

Η Ζάκυνθος, εκτός από πολύ λίγα στρέμματα καμπερνέ σοβινιόν και ακόμα λιγότερα σαρντονέ, είναι παρθένα από ξενικές ποικιλίες.

Από το 2010 οι συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες αμπέλου είναι ενιαίες για όλα τα νησιά του Ιονίου αφού καταργήθηκε ο νομαρχιακός διαχωρισμός. Φαίνεται ότι το πρώτο βήμα προς τους οίνους ΠΓΕ Ιόνιο έγινε.

 
Κρασιά του Ιονίου:

 
Κέρκυρα:   15  λ   8, ρ   1, ε   6 -                          ΤΟ  5,           Επιτραπέζ. 10
Λευκάδα:   30  λ 10, ρ   5, ε 15 -                          ΤΟ 17, ΟΚΠ 1, Επιτραπέζ. 12
Κεφαλονιά: 87  λ 49, ρ 11, ε 27 - ΟΠΑΠ 15, ΟΠΕ 10, ΤΟ   3, ΟΚΠ 2, Επιτραπέζ. 57
Ζάκυνθος:  61  λ 26, ρ 11, ε 24 - ΟΚΠ 11 [8 Βερντέα & 3 ρετσίνα],  Επιτραπέζ. 50

 
Αποστάγματα του Ιονίου:

 
Στο Ιόνιο η απόσταξη στεμφύλων δε συνηθίζεται. Μόνο στην Κέρκυρα είναι γνωστό το λικέρ από κουμ-κουάτ. Είναι, όμως, πιθανή η παραγωγή τσίπουρου από τον Αγροτο-βιομηχανικό Συνεταιρισμό Ρομπόλας Κεφαλονιάς.

Για φιλομαθείς οινόφιλους: (ιδιαίτερα κρασιά του Ιονίου)

 
Robola Cellar Selection - λευκός ξηρός, όσο πιο τερουάρ μπορεί να έχει η ρομπόλα. Gentilini.

Νότιο Οροπέδιο - κρασί λευκό ξηρό, το μόνο 100% ζακυνθινό. Κτήμα Μεταξά.

Πολύσμιγο - κρασί λευκό ξηρό, σχεδόν όλες οι λευκές ποικιλίες της Κεφαλονιάς. Οινουργείον Βιτωράτου.

Ρόδινο - ροζέ ξηρός, το μόνο ροζέ 100% από μαυροδάφνη. Οινοποιείο Μελισσινός.

Μεταγειτνίων - κρασί λευκό ξηρό, γουστολίδι σε παραδοσιακή οινοποίηση.Οινοποιείο Σκλάβου.

Οργίων - κρασί ερυθρό ξηρό, η πρώτη ξηρή μαυροδάφνη πολύ πριν τις Αχαϊκές. Οινοποιείο Σκλάβου.

Σταλακτίτης - λευκός φυσικώς γλυκύς, ΟΠΕ μοσχάτος Κεφαλονιάς, δεν υπάρχουν & πολλά. Κτήμα Φοίβος.

Verdea Οινόλπη - κρασί λευκό ξηρό, άξιος εκπρόσωπος του είδους. Οινόλπη.

ΠεδΟινοί - κρασί ερυθρό λιαστό, γλυκός αυγουστιάτης. Οινόλπη.

Λιανορώγος & Χαλικούνα - κρασιά λευκά ξηρά, 100% κερκυραϊκός κακοτρύγης  Στίνης Ανδρέας & Οινοποιία Λειβαδιώτη αντιστοίχως.

Λευκαδίτικη Γη  - κρασί λευκό ξηρό, η βαρδέα στα καλύτερά της. Λευκαδίτικη Γη

Μελήδονος - ερυθρός γλυκύς, βερτζαμί & πατρινό (μαυροδάφνη). Λευκαδίτικη Γη