Σελίδες

Πελοπόννησος

Κορινθία  -  Αχαΐα  -  Ηλεία  -  Μεσσηνία

Λακωνία & Κύθηρα  -  Αρκαδία  -  Αργολίδα


Εισαγωγή



Η Πελοπόννησος, κατά τρόπο (ακατ)ανόητο, είναι χωρισμένη διοικητικά σε 2 περιφέρειες.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου περιλαμβάνει 5 περιφεριακές ενότητες (πρώην νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 2 (Αχαΐας, Ηλείας αλλά και Αιτωλοακαρνανίας).

Αμπελουργικά και οινοποιητικά, όμως, σωστά θεωρείται ως μια ενιαία περιφέρεια και έτσι οι οίνοι ΠΓΕ Πελοπόννησος προέρχονται από όλη την Πελοπόννησο. Σε αυτόν τον ενιαίο χώρο οι δυνατότητες για οινοτουρισμό στην Πελοπόννησο είναι πολλές αλλά πιο σημαντικό είναι πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, οργάνωσης και προβολής των δρόμων του κρασιού της Πελοποννήσου.

Η ΕΝΟΑΠ (Ένωση Οινοπαραγωγών Πελοποννήσου) έχει, ήδη, κάνει τα πρώτα βήματα για τους δρόμους του κρασιού στην Πελοπόννησο

Η οινική εκδήλωση "Οίνοι Πελοποννήσου... Φυσικά!", που διοργανώνεται τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στο Μακεδονία Palace και στην Αθήνα στο Hilton, είναι εξαιρετική ευκαιρία για τους οινόφιλους ώστε να γνωρίσουν τους παραγωγούς και τα κρασιά της Πελοποννήσου.

 

Οινική περιγραφή της Πελοποννήσου



Η πρωταθλήτρια. Από όποια μεριά και να το δεις (πλήθος παραγωγών, οινοποιείων, κωδικών, έκτασης αμπελιών) η Πελοπόννησος είναι στην 1η θέση. Έχει το 29.1% της έκτασης των αμπελιών στον οινικό χάρτη της Ελλάδας και παράγει 1208 κωδικούς. Με διαφορά πρώτη και στο πλήθος των κρασιών.

Η αλήθεια είναι πως δείχνει λίγο κουρασμένη ή μάλλον κορεσμένη. Δεν εμφανίζει τη δυναμική που έχουν άλλες περιοχές. Θα χρειαστεί, όμως, πολύς χρόνος για να αμφισβητηθεί η πρώτη θέση της και αν.

Σημαντική παρατήρηση πως η ζώνη της Νεμέας έχει προσελκύσει επενδύσεις από παραγωγούς εκτός Κορινθίας. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν και πολλά οινοποιεία που παράγουν κρασί σε απλές μορφές τυποποίησης (ασκός, pet) αλλά και πολύ χύμα.

Αμπελουργικά, η Αργολίδα περιλαμβάνει & Μέθανα, Τροιζήνα ενώ η Λακωνία περιλαμβάνει & τα Κύθηρα. Διοικητικά, οι περιοχές αυτές ανήκουν στον Πειραιά.

 
Γεωγραφικές Ενδείξεις Οίνων στην Πελοπόννησο:
 
Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΑΠ):  

  • ΠΟΠ (ΟΠΑΠ Νεμέα (Κορινθία, Αργολίδα), 
  • ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πάτρα (Αχαΐα),
  • ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Μαντίνεια (Αρκαδία),
  • ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia (Λακωνία).

Οίνοι ΠΟΠ (ΟΠΕ):  


  • ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μοσχάτος Πατρών (Αχαΐα),
  • ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μοσχάτος Ρίου Πατρών (Αχαΐα),
  • ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Πατρών (Αχαΐα).

Οίνοι ΠΓΕ (Τοπικοί): Περιφέρειας: ΠΓΕ Πελοπόννησος (Πελοποννησιακός Τ.Ο.)
                            

                            Νομών: ΠΓΕ Κορινθία (Κορινθιακός Τοπικός Οίνος),
                                          ΠΓΕ Αχαΐα (Αχαϊκός Τοπικός Οίνος),
                                          ΠΓΕ Ηλεία (Τοπικός Οίνος Ηλείας),
                                          ΠΓΕ Μεσσηνία (Μεσσηνιακός Τοπικός Οίνος),
                                          ΠΓΕ Λακωνία (Λακωνικός Τοπικός Οίνος),
                                          ΠΓΕ Αρκαδία (Τοπικός Οίνος Αρκαδίας),
                                          ΠΓΕ Αργολίδα (Τοπικός Οίνος Αργολίδας).
                            

                           Περιοχών: ΠΓΕ Κλημέντι (Κορινθία),
                                              ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας (Αχαΐα),
                                              ΠΓΕ Πλαγιές Πετρωτού (Αχαΐα),
                                              ΠΓΕ Πισάτις & ΠΓΕ Λετρίνα (Ηλεία),
                                              ΠΓΕ Τριφυλλία & ΠΓΕ Πυλία (Μεσσηνία),
                                              ΠΓΕ Τεγέα (Αρκαδία).

Ο Μονεμβάσιος Τοπικός Οίνος καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2010 και στην ίδια περιοχή τη θέση του πήρε ο ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia.

 
Τοπικές ποικιλίες αμπέλου της Πελοποννήσου:
 
αγιωργίτικο (Νεμέα Κορινθίας & αλλού, ε), σκλάβα, (Κορινθία, Αργολίδα, ε), ροδίτης (Αχαΐα & σχεδόν παντού στην ηπειρωτική ελλάδα, λ-ρ), μαυροδάφνη (Αχαΐα, Ηλεία, ε), μοσχάτο λευκό (Αχαΐα, λ), βολίτσα (Αχαΐα, λ), λαγόρθι (Αχαΐα, λ), μαύρο Καλαβρυτινό (Αχαΐα, λ), σιδερίτης (Αχαΐα, ρ), αυγουστιάτης (Ηλεία, ε), τιναχτορώγος (Ηλεία, λ), φιλέρι (Μεσσηνία, λ), θράψα (Λακωνία, Κύθηρα, ε), κυδωνίτσα (Λακωνία, λ), μαυρούδι (Λακωνία, λ), πετρουλιανός (Λακωνία, λ), μοσχοφίλερο (Αρκαδία, ρ), ροκανιάρης (Αργολίδα, λ). 





ΑΧΑΙΑ :Ροδίτης, Λαγόρθι, Σανταμεριάνα, Ασπρούδες, Μαυροδάφνη, Βερτζαμί, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc,
 
Κρασιά της Πελοποννήσου:

 
Κορινθία:  542  λ 136, ρ 69, ε 338 - ΟΠΑΠ 122,            ΤΟ 264, ΟΚΠ 3, Επιτραπ. 153
Αχαΐα:      223  λ 108, ρ 15, ε 100 - ΟΠΑΠ  16, ΟΠΕ 50, ΤΟ  83, ΟΚΠ 6, Επιτραπ.   68
Ηλεία:        60  λ   10, ρ  7, ε  34 -                            ΤΟ  27,           Επιτραπ.   33
Μεσσηνία: 126  λ   49, ρ 12, ε  65 -                           ΤΟ   91,          Επιτραπ.   35
Λακωνία:    79  λ   39, ρ 11, ε  29 -                           ΤΟ   48,          Επιτραπ.   31
Αρκαδία:   120  λ   98, ρ  5, ε  17 - ΟΠΑΠ 48,              ΤΟ   29,          Επιτραπ.   43
Αργολίδα:   58  λ   27, ρ  6, ε  25 -                            ΤΟ  39,           Επιτραπ.  19

 
Αποστάγματα της Πελοποννήσου:

 
Η απόσταξη στεμφύλων δε συνηθίζεται στην Πελοπόννησο. Αντιθέτως, υπάρχουν πάρα πολλές ποτοποιίες και παραγωγοί ούζου. Μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να κινείται κάπως το τσίπουρο, κυρίως στη Μεσσηνία όπου έγινε και αποστακτήριο.
 
Αξιοσημείωτο πάντως το παραδοσιακό ποτό της Πάτρας η Τεντούρα.
Για φιλομαθείς οινόφιλους: (ιδιαίτερα κρασιά της Πελοποννήσου)

 
Grenache Blanc - κρασί λευκό ξηρό, το μόνο 100% από την ποικιλία. Νέστωρ.

Κυδωνίτσα - κρασί λευκό ξηρό, 100% από την ποικιλία. Αμπελώνες Βατίστα
                                                                      & Κτήμα Θεοδωρακάκου.

Μικρός Βοριάς Λαγόρθι - κρασί λευκό ξηρό, 100% λαγόρθι. Οινοφόρος.

Πετρουλιανός - κρασί λευκό ξηρό, 100% από την ποικιλία. Αμπελώνες Βατίστα &
                                                                        Οινοποιητική Μονεμβασιάς.

Φιλέρι - κρασί λευκό ξηρό, 100% φιλέρι άσπρο. Κτήμα Παναγιωτόπουλου.

Δώρα του Διονύσου - κρασί λευκό ξηρό, 100% σιδερίτης. Οινοποιία Παρπαρούση.

Τιναχτορώγος - κρασί λευκό ξηρό, τιναχτορώγος της Ηλείας, Κτήμα Μπριντζίκη.

Κτήσιος - κρασί λευκό ξηρό, 100% σκλάβα. Κτήμα Κοντοβράκη.

Ροκανιάρης - κρασί λευκό ξηρό, 100% ροκανιάρης. Κτήμα Κοντοβράκη.

Gris de Noir - λευκός ξηρός, ένα άλλο μοσχοφίλερο. Αμπελώνες Αντωνόπουλου.

Καλαβρυτινό Μαύρο - κρασί ερυθρό ξηρό, η ποικιλία ξαναζεί. Τετράμυθος.

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο - ερυθρός ξηρός, μαύρο καλαβρυτινό & μαυροδάφνη. Cavino.

Ανατολικός & Οικουμενικός - κρασιά ερυθρά γλυκά, η ανάσταση του γλυκού ΠΟΠ
                  Νεμέα, Γαία Οινοποιητική & Αμπελώνες Παπαϊωάννου αντιστοίχως.

Sauvignon Gris - κρασί λευκό ξηρό, το μόνο από τον κλώνο του σοβινιόν.
                                                                              Κτήμα Γκιούλη.

Belvedere - κρασί λευκό γλυκό, μαλβάζια αρωμάτικα σε 400 φιάλες 500ml.
                                                                           Κτήμα Μερκούρη.

Μικρός Βοριάς Riesling & Αμπελώνες Αντωνόπουλου Riesling, λευκός ξηρός,
δεν έχουμε & πολλά από την ποικιλία. Οινοφόρος & Αμπελώνες Αντωνόπουλου.

Μελισσόπετρα - κρασί λευκό ξηρό, 100% γκεβυρζτραμίνερ. Κτήμα Τσέλεπου.

Roussanne - κρασί λευκό ξηρό, το 2ο ελληνικό από την ποικιλία.
                                                  Αμπελώνες Παπαϊωάννου.

4 Αϊβαλής - ερυθρός ξηρός - προφυλλοξηρικό αγιωργίτικο 150 ετών σε 450 φιάλες.
                                                                                            Κτήμα Αϊβαλή.

Pinot Noir - κρασί ερυθρό ξηρό, 100% από την ποικιλία & τον 1ο διδάξαντα.
                                                               Αμπελώνες Παπαϊωάννου.

Ροδάμι ερυθρός - κρασί ερυθρό ξηρό, τεμπρανίγιο από τη Μεσσηνία & μόνο για τη
                                                            Μεσσηνία. Μεσσηνιακοί Αμπελώνες.

Τριλογία - κρασί ερυθρό ξηρό, ένα καμπερνέ σοβινιόν που πρέπει να ξέρεις.
                                                                         Κτήμα Κόκκαλη.

Ευφορίων - ερυθρός ξηρός, 100% τουρίγκα νασιονάλ. Κτήμα Οικογ. Παπαργυρίου.

Petit Verdot - ερυθρός ξηρός, 100% από την περιθωριακή ποικιλία που ούτε καν οι
          Γάλλοι οινοποιούν μόνη της. Κτήμα Πυργάκη & Αμπελώνες Παπαϊωάννου.

Don Jiovani - ερυθρός ξηρός, 100% νεμπιόλο. Κτήμα Οικογένειας Παπαργυρίου.

Μαυροδάφνη - κρασί ερυθρό ξηρό, 100% από την ποικιλία. Κτήμα Μερκούρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου