Σελίδες

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Νέα έρευνα: Η κατανάλωση κρασιού στην Ιταλία μειώνεται χρόνο με το χρόνο

Μπορεί η Ιταλία να είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού και το μεσογειακό lifestyle αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, εδώ και μια δεκαετία η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται σταδιακά και σε αυτό οφείλεται η αξιοπρόσεκτη μείωση στη κατανάλωση κρασιού.


Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ιταλία έχει μειωθεί 23%. Ενώ οι Ιταλοί έπιναν το 2006, κατά μέσο όρο, 5.6 ποτά την εβδομάδα, το 2014 σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι πίνουν 4.4 ποτά την εβδομάδα.


Αυτή η πτώση οφείλεται κυρίως σε 31% μείωση στην κατανάλωση οίνου κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, σύμφωνα με τα ευρήματα. Η κατανάλωση μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών από τους ανθρώπους στην Ιταλία παρέμεινε αμετάβλητη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε online, στις 4/11 στο περιοδικό Αλκοόλ και Αλκοολισμού.
«Σήμερα, η Ιταλία είναι μία από τις χώρες υψηλού εισοδήματος με τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Silvano Gallus, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτου Mario Negri για την φαρμακολογική έρευνα στο Μιλάνο και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η σημαντική μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ στην Ιταλία οφείλεται στην δραματική πτώση της κατανάλωσης οίνου στο εσωτερικό της χώρας από το 1970, σύμφωνα με τον Gallus. Η νέα μελέτη έδειξε ότι η φθίνουσα πορεία της κατανάλωσης αλκοόλ συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από συνεντεύξεις που έγιναν σε περίοδο ενός χρόνου σε όλη την Ιταλία μεταξύ 2006 και 2014. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, ερωτήθηκαν περίπου 21.500 Ιταλοί ηλικίας 15 ετών και άνω.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν γιατί βυθίζονται τα ποσοστά αυτά στη χώρα. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο: Το μεσημεριανό στην Ιταλία έχει χάσει την κεντρική θέση που είχε μέσα στη μέρα ως οικογενειακό γεύμα, και το κρασί καταναλώνεται πλέον κυρίως κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Στο παρελθόν, το κρασί καταναλώνονταν τακτικά σε μέτριες ποσότητες και στο μεσημεριανό γεύμα και στο δείπνο. Το μεσογειακό πρότυπο διατροφής όμως φαίνεται ότι δεν ακολουθείται πλέον από τους νεότερους, σύμφωνα με την έρευνα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πιθανότατα οι Ιταλοί να πίνουν λιγότερο είναι η εξάπλωση των μη αλκοολούχων ποτών ή αυτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Οι Ιταλοί ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούν τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από το αλκοόλ και φαίνεται ότι αυτή η επίγνωση είναι το αποτέλεσμα της πετυχημένης εφαρμογής νέων εθνικών πολιτικών.

Αυτοί οι αυστηρότεροι νόμοι έχουν ρυθμίσει την πώληση του αλκοόλ στη χώρα, απαγόρευσαν την διαφήμιση σε ανηλίκους και περιόρισαν την επιτρεπόμενη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα για τους οδηγούς σε 0,05 τοις εκατό. Μέχρι το 2001, η Ιταλία είχε το ίδιο μέγιστο επίπεδο του 0,08 %, που ισχύει σήμερα κυρίως στις ΗΠΑ.
 
Οφέλη για την υγεία

Η Πτωτική τάση της Ιταλίας στην κατανάλωση αλκοόλ συνέπεσε με θετικές αλλαγές στην υγεία των κατοίκων της χώρας, αναφέρει η μελέτη. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές του θανάτου στη χώρα για την ασθένεια του ήπατος, (κίρρωση και καρκίνο του ήπατος). Άλλα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν μειώσεις στα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Η Ιταλία έχει τώρα ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό αλκοολισμού σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκδοση του (WHO) Παγκόσμια Έκθεση για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το Αλκοόλ και την Υγεία.

Η έκθεση της ΠΟΥ διαπίστωσε ότι ο εκτιμώμενος επιπολασμός του αλκοολισμού στην Ιταλία σε άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω ήταν 1 % το 2010, την ίδια περίοδο που ήταν 7,4% στις Ηνωμένες Πολιτείες και 7,5% σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Μείωση στη κατανάλωση αλκοόλ έχει παρατηρηθεί επίσης και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως τη Γαλλία και την Ισπανία, αλλά η πτώση στην Ιταλία ήταν εντονότερη, όπως ανέφερε η μελέτη.
Σε αντίθεση με αυτές τις τρεις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπου το κρασί είναι παραδοσιακά το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό, στις ΗΠΑ είναι πιο δημοφιλής η μπύρα και μετά έρχεται το κρασί.

Παρά τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στην Ιταλία, η χώρα απέχει πολύ από το να επιλυθούν με επιτυχία προβλήματα αλκοολισμού, καταλήγει όμως ο Gallus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου