Σελίδες

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Ένας εραστής του κρασιού με «Θέα» το ΜΕΝΟΙΚΙΟ ΟΡΟς

Μιλάμε πολλές φορές για τους «εραστές του κρασιού» όταν επιδιώκουμε να προσδιορίσουμε την ισχυρή σχέση που μια ομάδα ανθρώπων διατηρεί με το εξαιρετικό προϊόν της αμπέλου. (Η υπερβολή του λόγου, γραπτού ή προφορικού, που προσπαθεί να αποδώσει έμφαση με τη μεταφορά αυτή, κερδίζει ενδεχομένως τις εντυπώσεις, αλλά η συχνή χρήση της μπορεί να αδυνατίζει το νόημα της.)


Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η κυριολεξία και η μεταφορά βρίσκονται πραγματικά κοντά. Αν προσπαθούσα να περιορίσω πολύ τον αριθμό των εραστών κρασιού, ώστε να περιλάβω αυτούς που πραγματικά μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή την ιδιότητα, τότε ο Τάκης ΘΟΛΟΥΛΗΣ (www.gazoritiswinery.com) θα κρατούσε μια περίοπτη θέση σε αυτή την ομάδα.


Η ιστορία του ξεκινά μια δεκαετία πριν το 2006, όταν παίρνει την μεγάλη απόφαση: επένδυσης στην αξιοποίηση μοναδικών ποικιλιών κρασιού με έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογίες για να δώσουν νέα προοπτική στην αγροτική επιχειρηματικότητα και στο ελληνικό κρασί.

Έτσι αποφασίζει τη δημιουργία ενός σύγχρονου μικρού οινοποιείου,την Οινοποιία Γαζωρίτης (www.gazoritiswinery.com). Σε ένα ανακαινισμένο κτίριο αποθηκών δίπλα στο Σιδηροδρομικό σταθμό του Γαζώρου Ν.Ζιχνης, σε μια από τις ιστορικά σημαντικότερες και άγνωστη για τους πολλούς,οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδας με ιστορία χιλιάδων ετών, το Μενοίκιο . Ένα παλιό όνειρο , το οποίο είχε προκύψει από την εκτίμηση της οινικής αξίας της περιοχής, έχει γίνει πραγματικότητα.

 Με ιδιόκτητους αμπελώνες 100 στρεμμάτων στις πλαγιές του  Μενοίκιου όρους, σε υψόμετρο 300 – 400 μέτρων αλλά και με συνεργαζόμενους τοπικούς παραγωγούς, αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών  Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Μαυρούδι, Chardonnay, Сinsaut, Cabernet Sauvignon και Merlot, προσφέροντας μια συναρπαστική συλλογή οινικών επιλογών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων.

 Παράλληλα η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής που διακρίνεται από το υψηλό ηλιοθερμικό δυναμικό της, τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές, την ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους, αλλά και από τα κατά τόπους μικροκλίματα, εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας και μοναδικά στο είδος τους τελικά προϊόντα.Δείτε τη λίστα, (http://www.gazoritiswinery.com/wineslist.php).

Στην πλειάδα αυτών των προϊόντων, προστέθηκε τελευταία και το πρώτο απόσταγμα της οινοποιίας  που προκύπτει μέσω ζύμωσης των στέμφυλων της οινοποίησης των ποικιλιών  και την παλαίωση τους σε δρύινα βαρέλια που χαρίζουν το πλούσιο και ιδιαίτερο άρωμά τους στο συναρπαστικό τελικό αποτέλεσμα.

Με όχημα την γνώση και την αγάπη για δημιουργία, αλλά κυρίως με ξεκάθαρη την πίστη στο όνειρο και στο όραμα του κατάφερε να οδηγήσει τις εξελίξεις στην περιοχή του Γαζώρου και να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο αξιοποίησης όσων μας χαρίζει απλόχερα η φύση και η πρόοδος του ανθρώπου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου