Σελίδες

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

3 κάβες σπιτιού που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό

Μπορεί ένα κελλάρι να είναι λειτουργικό και συνάμα πανέμορφο; Δείτε 3 πανέμορφες σπιτικές κάβες που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.


cava1


Μια κάβα στο κέντρο της κουζίνας

Ο φημισμένος interior designer Adam Tihany έφτιαξε αυτό το κελάρι στο γαλλικό ινστιτούτο γαστρονομίας Le Cirque, στη Νέα Υόρκη. Ένας πύργος από γυαλί και ατσάλι που βαστάει περίπου 2.300 μπουκάλια κρασί στους 14 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Τα μπουκάλια είναι οργανωμένα ανάλογα με την αξία τους, τα πιο ακριβά είναι ψηλά και στα πιο κάτω ράφια τα φτηνότερα.
Ο διευθυντής της κάβας Paul Altuna έχει εκπαιδευτεί στη βασκική επαρχία, και ανεβοκατεβαίνει στη φορητή σκάλα κάθε μέρα, δίνοντας τα μπουκάλια για τα γεύματα. Αυτό είναι μέρος του σόου, που εντυπωσιάζει τους καλεσμένους. « Όταν βραδιάζει, αυτοί που τρώνε στο σαλόνι μπορούν να μας δουν να δουλεύουμε στο γυάλινο πύργο», λέει ο Αλτούνα « αλλά ο αληθινός σταρ εδώ είναι το κρασί. Γι΄αυτό άλλωστε έγινε γυάλινος ο πύργος για να μπορεί να φαίνεται το πολύτιμο εσωτερικό του». Αυτή η κάβα μπορεί να σχεδιαστεί για σπίτι, απλά θα πρέπει η ψύξη να είναι πιο έντονη, γιατί το γυαλί είναι λιγότερο αποδοτικό από ότι είναι οι τοίχοι ενός παραδοσιακού κελαριού, που έχουν χτιστεί με τούβλα ή μπετόν. Δροσερός αέρας θα πρέπει να μπαίνει από την κορυφή του κελαριού, το καλοκαίρι που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

cava2

Μια ...vintage κάβα!

Σε έναν από τον πάνω ορόφους, μιας μοντέρνας πολυκατοικίας στο Upper West Side του Μανχάταν, μέσα σε ένα φανταστικό διαμέρισμα κρύβεται αυτός ο κομψός, μοντέρνας αισθητικής χώρος, ο οποίος περιέχει μια συλλογή από 1800 μπουκάλια. Ο σχεδιαστής Randall Straaton μαζί με τον Wine Storage Consultant David Moseler δημιούργησαν ένα ελεγχόμενο και σταθερό περιβάλλον για να μπορεί ο πελάτης τους να διατηρεί αλλά και να παλαιώνει τα κρασιά της συλλογής τους, σε ένα προπολεμικό φόντο.

Το design συνδυάζεται με την λειτουργικότητα στη συγκεκριμένη κάβα και υπάρχουν πολλές έξυπνες λύσεις, όπως παράθυρα με γυαλί που προστατεύει από τις UV ακτίνες και ένα κλειστό σύστημα εξαερισμού. Η κάβα φτιάχτηκε από γυαλί και ξύλο κερασιάς, σε ένα δωμάτιο που χρησίμευε ως δεύτερη βιβλιοθήκη. Ήταν εξαρχής ένα μικρό δωμάτιο μέσα σε ένα άλλο δωμάτιο, γι΄αυτό χρησιμοποιήθηκε γυαλί για να φαίνεται ανοιχτός ο χώρος με μοντέρνο τρόπο, σε μια κατά τα άλλα παραδοσιακή βιβλιοθήκη. Οι τοίχοι από γυαλί για μια οικιακή κάβα είναι έξυπνη ιδέα γιατί έτσι μπορεί κάποιος και να αποθηκεύσει αλλά και να εκθέσει τα κρασιά του. Η πρόκληση είναι να διατηρηθούν οι γυάλινοι τοίχοι μέσα στο δωμάτιο στη σωστή θερμοκρασία, γι΄ αυτό χρειάζεται πολύ καλό σύστημα ψύξης.


cava3
 
 Κάβα από το κάτω…πάτωμα.

 Ο σχεδιαστής Steven Gambrel από το Μανχάταν δημιούργησε μια κλειδαρότρυπα που οδηγεί σε έναν οινικό πράδεισο, μέσα σε ένα καλοκαιρινό σπίτι στο Sag Harbor του Long Island. Ο Gambrel μετέτρεψε μια δεξαμενή νερού που προϋπήρχε σε ένα ρομαντικό κελάρι που περιέχει πραγματικά έργα τέχνης! Αν κατέβει κάποιος τη μικρή σκάλα θα δει ένα εντυπωσιακό οινικό σύστημα και ένα τραπέζι μακρόστενο, όπου μπορεί να δειπνήσει υπό το φως των κεριών. Η ιδέα προέκυψε από το σπίτι και τα υλικά που υπήρχαν εκεί, εξηγεί ο σχεδιαστής. Οι τοίχοι είναι οι αυθεντικοί τοίχοι του σπιτιού από τον 19ο αι. και τα τούβλα έχουν πάνω τους την γοηυτευτική πατίνα του χρόνου που δίνει στο χώρο ξεχωριστό χαρακτήρα. Για να φτιάξετε ένα τέτοιο κελάρι σπίτι σας, θα πρέπει να προσέξετε τα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας. Για να παλαιώσει καλά το κρασί χρειάζεται κατά κανόνα 50-75% υγρασία και 11ως 13 βαθμούς Κελσίου. Από κει και πέρα, προσέξτε το σύστημα ψύξης να μην ξηραίνει τον χώρο και τα μπουκάλια να είναι σε οριζόντια θέση ή ελαφρώς πλαγιαστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου